WOZ bezwaar Heerlen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Heerlen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Heerlen calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Heerlen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder verstrekken we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Heerlen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieLimburg
GemeenteHeerlen
Postcode6416
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€149.000
OZB-tarief woningen0,2009%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€322
Totale woonlasten€786
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heerlen.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Heerlen. De WOZ-waarde ligt op €262.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €262.000 x 0,2009% = €526.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Heerlen? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Heerlen uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Heerlen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€149.00010,4%
2019€135.0004,7%
2018€129.0002,4%
2017€126.0002,4%
2016€123.0001,7%
2015€121.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Heerlen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-heerlen-6416

Woningtaxatie in Heerlen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Heerlen komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Heerlen is ongeveer €275. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Heerlen die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Landgraaf, Simpelveld, Voerendaal, Beekdaelen en Valkenburg aan de Geul.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Heerlen. In deze documenten lees je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2009% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heerlen. Een gemiddelde woning betaalt €298.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: ligging, woonoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.heerlen.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heerlen?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heerlen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Hoensbroek
 • Plaats een reactie