WOZ bezwaar Oldeberkoop

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oldeberkoop? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Ooststellingwerf beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2023 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2022.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Oldeberkoop 2023

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder geven we een overview van de gemiddelde woonlasten in Oldeberkoop op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ heffingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8421
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldeberkoop.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €259.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €259.000 x 0,0977% = €253.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Oldeberkoop? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Oldeberkoop aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2023 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oldeberkoop. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2023?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oldeberkoop-8421

Woningtaxatie in Oldeberkoop

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Oldeberkoop kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Oldeberkoop bedraagt circa €280. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Oldeberkoop die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bontebok, Nieuwehorne, Oudehorne, Hoornsterzwaag en Jubbega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2023 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2022 en wordt geschat op basis van feiten zoals: ligging, grootte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oldeberkoop. Op dit aanslagbiljet tref je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2023 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldeberkoop. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €209.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. openbare data. Ze onderzoeken onderwerpen als: ligging, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2022 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldeberkoop?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldeberkoop heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie