WOZ bezwaar Luttelgeest

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Luttelgeest? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Noordoostpolder maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Luttelgeest 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder tref je een overview van de hedendaagse woonlasten in Luttelgeest van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFlevoland
GemeenteNoordoostpolder
Postcode8316
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€210.000
OZB-tarief woningen0,1405%
Gemiddeld betaalde OZB€295
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€755
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Luttelgeest.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noordoostpolder. De WOZ-waarde is vastgesteld op €264.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €264.000 x 0,1405% = €371.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Luttelgeest? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Luttelgeest ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Luttelgeest. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€210.0006,1%
2019€198.0006,5%
2018€186.0003,3%
2017€180.0002,3%
2016€176.0001,1%
2015€174.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noordoostpolder.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-luttelgeest-8316

Woningtaxatie in Luttelgeest

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Luttelgeest zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Luttelgeest komt gemiddeld uit rond de €235. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Luttelgeest die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Bant, Rutten, Creil, Espel en Tollebeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: ligging, bijgebouwen, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Luttelgeest. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1405% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Luttelgeest. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €295.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand met behulp van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.noordoostpolder.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Luttelgeest?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Luttelgeest heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie