WOZ bezwaar Arriën

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Arriën? Op dit portaal bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Ommen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Arriën 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel geven we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Arriën waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieOverijssel
GemeenteOmmen
Postcode7735
Netnummer0529 (+31529)
Gemiddelde WOZ-waarde€268.000
OZB-tarief woningen0,1168%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€781
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Arriën.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Ommen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €237.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €237.000 x 0,1168% = €277.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Arriën? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Arriën uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Arriën. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€268.0005,1%
2019€255.0005,4%
2018€242.0001,7%
2017€238.0001,7%
2016€234.0000,0%
2015€234.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Ommen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-arrien-7735

Woningtaxatie in Arriën

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Arriën kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Arriën komt gemiddeld uit rond de €200. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Arriën die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Vilsteren, Punthorst, Nieuwleusen, Balkbrug en Drogteropslagen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Arriën. In deze documenten tref je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1168% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Arriën. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €313.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare data. De gemeente verwerkt aspecten als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.ommen.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Arriën?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Arriën zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie