WOZ bezwaar Borne

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Borne? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Borne calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Borne 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel check je een indicatie van de recente woonlasten in Borne (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteBorne
Postcode7621
Netnummer074 (+3174)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1723%
Gemiddeld betaalde OZB€453
Rioolheffing€165
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€813
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Borne.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borne. De WOZ-waarde is vastgesteld op €248.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €248.000 x 0,1723% = €427.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Borne? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Borne aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Borne. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0008,2%
2019€244.0008,4%
2018€225.0007,7%
2017€209.0002,0%
2016€205.000-0,5%
2015€206.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Borne.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-borne-7621

Woningtaxatie in Borne

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Borne zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Borne ligt rond de €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Borne die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Almelo, Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Hengelo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: grootte, type woning, ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Borne. In deze gemeentelijke beschikking check je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1723% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Borne. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €453.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt zaken als: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.borne.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Borne?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Borne kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Zenderen
 • WOZ bezwaar Hertme
 • Plaats een reactie