WOZ bezwaar Mariënheem

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Mariënheem? Op deze pagina vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Raalte begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Mariënheem 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we een indicatie van de huidige woonlasten in Mariënheem van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieOverijssel
GemeenteRaalte
Postcode8106
Netnummer0572 (+31572)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1261%
Gemiddeld betaalde OZB€332
Rioolheffing€226
Afvalstoffenheffing€196
Totale woonlasten€754
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Mariënheem.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Raalte. De WOZ-waarde is vastgesteld op €292.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €292.000 x 0,1261% = €368.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Mariënheem? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Mariënheem precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Mariënheem. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0007,3%
2019€246.0005,6%
2018€233.0002,2%
2017€228.0000,0%
2016€228.000-0,9%
2015€230.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Raalte.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-marienheem-8106

Woningtaxatie in Mariënheem

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Mariënheem komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Mariënheem bedraagt circa €225. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Mariënheem die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Luttenberg, Oosterwolde, t Loo, Hattemerbroek en Wezep.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen als: type woning, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Mariënheem. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1261% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mariënheem. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €332.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.raalte.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Mariënheem?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Mariënheem heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie