WOZ bezwaar Lutten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Lutten? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Hardenberg maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lutten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Lutten waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over Marktwaarde woning.

ProvincieOverijssel
GemeenteHardenberg
Postcode7775
Netnummer0523 (+31523)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,1196%
Gemiddeld betaalde OZB€271
Rioolheffing€250
Afvalstoffenheffing€243
Totale woonlasten€764
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lutten.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Hardenberg. De WOZ-waarde ligt op €251.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €251.000 x 0,1196% = €300.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lutten? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Lutten werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lutten. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0004,6%
2019€217.0003,8%
2018€209.0000,5%
2017€208.0004,0%
2016€200.0003,6%
2015€193.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hardenberg.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lutten-7775

Woningtaxatie in Lutten

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lutten zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Lutten is ongeveer €275. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Lutten die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen, Zandpol, Schoonebeek en Stieltjeskanaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, ligging, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Lutten. In deze aanslag tref je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1196% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lutten. Een gemiddelde woning betaalt €271.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op feiten als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.hardenberg.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lutten?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lutten kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie