WOZ bezwaar Oosterwolde

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oosterwolde? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Oldebroek raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Oosterwolde 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het overzicht hieronder geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Oosterwolde op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens is er meer info te vinden over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteOldebroek
Postcode8097
Netnummer0525 (+31525)
Gemiddelde WOZ-waarde€281.000
OZB-tarief woningen0,124%
Gemiddeld betaalde OZB€348
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€310
Totale woonlasten€807
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosterwolde.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Oldebroek. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €290.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €290.000 x 0,124% = €360.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oosterwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Oosterwolde aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oosterwolde. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningprijs

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€281.0006,8%
2019€263.0006,9%
2018€246.0003,4%
2017€238.0002,1%
2016€233.0000,0%
2015€233.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oldebroek.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oosterwolde-8097

Woningtaxatie in Oosterwolde

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Oosterwolde zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oosterwolde bedraagt circa €260. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Oosterwolde die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in t Loo, Hattemerbroek, Wezep, Doornspijk en t Harde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren zoals: onderhoudsniveau, grootte, type woning, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oosterwolde. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,124% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterwolde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €348.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald op basis van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.oldebroek.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterwolde?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterwolde kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie