WOZ bezwaar Haghorst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Haghorst? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hilvarenbeek calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Haghorst 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Haghorst (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHilvarenbeek
Postcode5089
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,117%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€233
Afvalstoffenheffing€164
Totale woonlasten€784
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Haghorst.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Hilvarenbeek. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €247.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €247.000 x 0,117% = €289.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Haghorst? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Haghorst ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Haghorst. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0006,8%
2019€310.0004,7%
2018€296.0002,1%
2017€290.0002,5%
2016€283.000-0,7%
2015€285.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hilvarenbeek.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-haghorst-5089

Woningtaxatie in Haghorst

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Haghorst kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Haghorst is ongeveer €215. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Haghorst die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Diessen, Esbeek, Biest-Houtakker, Biezenmortel en Udenhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: oppervlakte, ligging, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Haghorst. In deze documenten vind je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,117% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haghorst. Een gemiddelde woning betaalt €387.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand d.m.v. verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt zaken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.hilvarenbeek.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Haghorst?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Haghorst zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie