WOZ bezwaar Biest-Houtakker

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Biest-Houtakker? Op deze pagina lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Hilvarenbeek begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Biest-Houtakker 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder bieden we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Biest-Houtakker van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHilvarenbeek
Postcode5084
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,117%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€233
Afvalstoffenheffing€164
Totale woonlasten€784
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Biest-Houtakker.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Hilvarenbeek. De WOZ-waarde ligt op €244.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €244.000 x 0,117% = €285.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Biest-Houtakker? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Biest-Houtakker uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Biest-Houtakker. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0006,8%
2019€310.0004,7%
2018€296.0002,1%
2017€290.0002,5%
2016€283.000-0,7%
2015€285.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Hilvarenbeek.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-biest-houtakker-5084

Woningtaxatie in Biest-Houtakker

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Biest-Houtakker kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Biest-Houtakker komt gemiddeld uit rond de €265. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Biest-Houtakker die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Biezenmortel, Udenhout, Moergestel, Heukelom en Berkel-Enschot.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Biest-Houtakker. In deze documenten check je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,117% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Biest-Houtakker. Een gemiddelde woning betaalt €387.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Men kijkt naar feiten als: ligging, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.hilvarenbeek.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Biest-Houtakker?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Biest-Houtakker zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie