WOZ bezwaar Rutten

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Rutten? Hieronder geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noordoostpolder begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Rutten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht tref je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Rutten van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFlevoland
GemeenteNoordoostpolder
Postcode8313
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€210.000
OZB-tarief woningen0,1405%
Gemiddeld betaalde OZB€295
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€755
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rutten.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Noordoostpolder. De WOZ-waarde is vastgesteld op €262.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €262.000 x 0,1405% = €368.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Rutten? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Rutten precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Rutten. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€210.0006,1%
2019€198.0006,5%
2018€186.0003,3%
2017€180.0002,3%
2016€176.0001,1%
2015€174.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Noordoostpolder.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-rutten-8313

Woningtaxatie in Rutten

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Rutten kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Rutten ligt zo rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Rutten die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Creil, Espel, Tollebeek, Nagele en Ens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: bijgebouwen, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Rutten. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1405% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rutten. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €295.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld door middel van openbare data. Men kijkt naar thema’s zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.noordoostpolder.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rutten?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Rutten kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie