WOZ bezwaar Ens

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Ens? Hier kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Noordoostpolder beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ens 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel geven we een indicatie van de huidige woonlasten in Ens (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFlevoland
GemeenteNoordoostpolder
Postcode8307
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€210.000
OZB-tarief woningen0,1405%
Gemiddeld betaalde OZB€295
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€755
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ens.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noordoostpolder. De WOZ-waarde is vastgesteld op €257.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €257.000 x 0,1405% = €361.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Ens? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ens precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Ens. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Ga na of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€210.0006,1%
2019€198.0006,5%
2018€186.0003,3%
2017€180.0002,3%
2016€176.0001,1%
2015€174.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noordoostpolder.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ens-8307

Woningtaxatie in Ens

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Ens zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Ens ligt om en nabij de €280. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Ens die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Emmeloord, Mastenbroek, Genemuiden, Kamperveen en Grafhorst.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: type woning, grootte, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ens. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1405% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ens. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €295.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken feiten als: ligging, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.noordoostpolder.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Ens?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ens kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie