WOZ bezwaar Heeze

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Heeze? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Heeze-Leende raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Heeze 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht vind je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Heeze waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeeze-Leende
Postcode5591
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€359.000
OZB-tarief woningen0,1047%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€318
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€940
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heeze.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Heeze-Leende. De WOZ-waarde is vastgesteld op €238.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €238.000 x 0,1047% = €249.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Heeze? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Heeze precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Heeze. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€359.0005,6%
2019€340.0005,3%
2018€323.0003,2%
2017€313.0002,0%
2016€307.0001,3%
2015€303.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heeze-Leende.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-heeze-5591

Woningtaxatie in Heeze

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Heeze kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Heeze ligt zo rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Heeze die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Luyksgestel, Westerhoven, Riethoven, Reusel en Netersel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Heeze. Op dit aanslagbiljet check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1047% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heeze. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €375.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: ligging, grondoppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je bij de gemeente (www.heeze-leende.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heeze?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heeze kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie