WOZ bezwaar Anjum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Anjum? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Anjum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Anjum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over WOZ belastingen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9133
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Anjum.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €291.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €291.000 x 0,1713% = €498.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Anjum? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Anjum werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Anjum. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-anjum-9133

Woningtaxatie in Anjum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Anjum kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Anjum komt gemiddeld uit rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Anjum die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Engwierum, Ee, Oostrum, Jouswier en Metslawier.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: grootte, type woning, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Anjum. In deze aanslag check je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Anjum. Een gemiddelde woning betaalt €296.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Anjum?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Anjum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie