WOZ bezwaar Oostrum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oostrum? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Oostrum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we een indicatie van de verschillende woonlasten in Oostrum van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9125
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oostrum.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €288.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €288.000 x 0,1713% = €493.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oostrum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oostrum ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oostrum. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oostrum-9125

Woningtaxatie in Oostrum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Oostrum kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oostrum ligt zo rond de €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Oostrum die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Jouswier, Metslawier, Wetsens, Aalsum en Driezum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, grootte, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oostrum. In dit document vind je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oostrum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €296.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald met behulp van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oostrum?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oostrum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie