WOZ bezwaar Brunssum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Brunssum? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Brunssum komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Brunssum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Brunssum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieLimburg
GemeenteBrunssum
Postcode6443
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€160.000
OZB-tarief woningen0,1886%
Gemiddeld betaalde OZB€300
Rioolheffing€232
Afvalstoffenheffing€259
Totale woonlasten€791
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Brunssum.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Brunssum. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €240.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1886% = €453.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Brunssum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Brunssum uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Brunssum. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€160.0008,8%
2019€147.0005,0%
2018€140.0002,2%
2017€137.0003,8%
2016€132.0001,5%
2015€130.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Brunssum.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-brunssum-6443

Woningtaxatie in Brunssum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Brunssum kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Brunssum is ongeveer €270. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Brunssum die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Heerlen, Landgraaf, Simpelveld, Voerendaal en Beekdaelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: type woning, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Brunssum. In deze documenten bekijk je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1886% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Brunssum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €300.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld door middel van objectieve criteria. Ze onderzoeken kenmerken zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.brunssum.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Brunssum?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Brunssum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie