WOZ bezwaar Landgraaf

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Landgraaf? Op deze website vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Landgraaf raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Landgraaf 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst vind je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Landgraaf (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieLimburg
GemeenteLandgraaf
Postcode6372
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€183.000
OZB-tarief woningen0,1693%
Gemiddeld betaalde OZB€309
Rioolheffing€251
Afvalstoffenheffing€249
Totale woonlasten€809
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Landgraaf.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Landgraaf. De WOZ-waarde is vastgesteld op €293.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €293.000 x 0,1693% = €496.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Landgraaf? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Landgraaf nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Landgraaf. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€183.0008,3%
2019€169.0005,0%
2018€161.0003,9%
2017€155.0004,0%
2016€149.0001,4%
2015€147.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Landgraaf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-landgraaf-6372

Woningtaxatie in Landgraaf

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Landgraaf kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Landgraaf is ongeveer €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Landgraaf die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Simpelveld, Voerendaal, Beekdaelen, Valkenburg aan de Geul en Vaals.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: grootte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Landgraaf. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1693% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Landgraaf. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €309.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend door middel van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.landgraaf.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Landgraaf?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Landgraaf kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie