WOZ bezwaar Rogat

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Rogat? Op dit portaal vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Meppel calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Rogat 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder check je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Rogat op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteMeppel
Postcode7949
Netnummer0522 (+31522)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,127%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€202
Totale woonlasten€649
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rogat.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Meppel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €257.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 257.000 x 0,127% = €326.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Rogat? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Rogat nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Rogat. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,5%
2019€200.0005,3%
2018€190.0002,2%
2017€186.0002,2%
2016€182.0000,0%
2015€182.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Meppel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-rogat-7949

Woningtaxatie in Rogat

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Rogat kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rogat ligt om en nabij de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Rogat die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nijeveen, Wanneperveen, Nieuw-Balinge, Tiendeveen en Stuifzand.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rogat. Op dit aanslagbiljet lees je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,127% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rogat. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €273.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op feiten als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.meppel.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rogat?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rogat kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie