WOZ bezwaar Wessem

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wessem? Op dit portaal geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Maasgouw komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Wessem 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Wessem (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieLimburg
GemeenteMaasgouw
Postcode6019
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1029%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€238
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€682
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wessem.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Maasgouw. De WOZ-waarde ligt op €259.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €259.000 x 0,1029% = €267.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Wessem? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Wessem nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wessem. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0006,8%
2019€219.0005,8%
2018€207.0002,5%
2017€202.0002,5%
2016€197.000-0,5%
2015€198.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Maasgouw.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wessem-6019

Woningtaxatie in Wessem

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Wessem kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Wessem komt gemiddeld uit rond de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Wessem die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Thorn, Neeritter, Ittervoort, Hunsel en Haler.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wessem. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1029% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wessem. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €240.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare data. De gemeente verwerkt thema’s zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.gemeentemaasgouw.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wessem?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wessem zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie