WOZ bezwaar Buggenum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Buggenum? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Leudal maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Buggenum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we een kostenraming van de recente woonlasten in Buggenum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteLeudal
Postcode6082
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,1057%
Gemiddeld betaalde OZB€259
Rioolheffing€283
Afvalstoffenheffing€187
Totale woonlasten€729
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Buggenum.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Leudal. De WOZ-waarde bedraagt op €282.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €282.000 x 0,1057% = €298.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Buggenum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Buggenum aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Buggenum. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0005,6%
2019€232.0005,0%
2018€221.0002,8%
2017€215.0002,9%
2016€209.0000,5%
2015€208.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Leudal.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-buggenum-6082

Woningtaxatie in Buggenum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Buggenum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Buggenum ligt zo rond de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Buggenum die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Haelen, Sint Odiliënberg, Herkenbosch, Melick en Swalmen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: oppervlakte, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Buggenum. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1057% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Buggenum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €259.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend op basis van kadastrale data. Men kijkt naar onderwerpen zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.leudal.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Buggenum?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Buggenum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie