WOZ bezwaar Nieuwolda

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Nieuwolda? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Oldambt raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nieuwolda 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel verstrekken we een kostenraming van de huidige woonlasten in Nieuwolda (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9944
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nieuwolda.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Oldambt. De WOZ-waarde is vastgesteld op €296.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €296.000 x 0,2316% = €686.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Nieuwolda? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Nieuwolda uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Nieuwolda. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is de basis van de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oldambt.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nieuwolda-9944

Woningtaxatie in Nieuwolda

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Nieuwolda kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Nieuwolda ligt rond de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nieuwolda die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nieuw Scheemda, t Waar, Tjuchem, Meedhuizen en Farmsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, type woning, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Nieuwolda. In die rapportage check je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwolda. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €366.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwolda?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwolda zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie