WOZ bezwaar Mantgum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Mantgum? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Leeuwarden raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Mantgum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verschaffen we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Mantgum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9022
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Mantgum.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde bedraagt op €292.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €292.000 x 0,1418% = €414.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Mantgum? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Mantgum precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Mantgum. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-mantgum-9022

Woningtaxatie in Mantgum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Mantgum kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Mantgum ligt om en nabij de €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Mantgum die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Easterwierrum, Tersoal, Poppenwier, Raerd en Jirnsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten als: oppervlakte, ligging, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Mantgum. In deze aanslag bekijk je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mantgum. Een gemiddelde woning betaalt €240.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van objectieve criteria. Men kijkt naar onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.leeuwarden.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Mantgum?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Mantgum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie