WOZ bezwaar Vierlingsbeek

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Vierlingsbeek? Hier vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Boxmeer raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Vierlingsbeek 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Vierlingsbeek op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoxmeer
Postcode5821
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,1154%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€245
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€739
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vierlingsbeek.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Boxmeer. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €268.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €268.000 x 0,1154% = €309.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Vierlingsbeek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Vierlingsbeek ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Vierlingsbeek. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.0002,9%
2019€245.0002,1%
2018€240.0000,0%
2017€240.0000,8%
2016€238.000-1,2%
2015€241.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Boxmeer.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-vierlingsbeek-5821

Woningtaxatie in Vierlingsbeek

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Vierlingsbeek kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Vierlingsbeek ligt zo rond de €275. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Vierlingsbeek die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Smakt, Vredepeel, Merselo, Veulen en Ysselsteyn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vierlingsbeek. In deze documenten bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vierlingsbeek. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €290.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van openbare data. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.boxmeer.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vierlingsbeek?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vierlingsbeek heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie