WOZ bezwaar Easterlittens

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Easterlittens? Op dit portaal praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Leeuwarden calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Easterlittens 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verschaffen we een overview van de huidige woonlasten in Easterlittens waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8835
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Easterlittens.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Leeuwarden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €253.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €253.000 x 0,1418% = €359.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Easterlittens? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Easterlittens ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Easterlittens. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-easterlittens-8835

Woningtaxatie in Easterlittens

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Easterlittens kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Easterlittens bedraagt circa €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Easterlittens die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Baard, Leons, Húns, Winsum en Lollum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Easterlittens. In die rapportage lees je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Easterlittens. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €240.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken kenmerken als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Easterlittens?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Easterlittens kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie