WOZ bezwaar Zuid-Scharwoude

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Zuid-Scharwoude? Op deze pagina lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Langedijk beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zuid-Scharwoude 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het schema hieronder tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Zuid-Scharwoude (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens is er meer info te vinden over te lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteLangedijk
Postcode1722
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€295.000
OZB-tarief woningen0,0992%
Gemiddeld betaalde OZB€292
Rioolheffing€347
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€924
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuid-Scharwoude.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Langedijk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €282.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 282.000 x 0,0992% = €280.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zuid-Scharwoude? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Zuid-Scharwoude nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Zuid-Scharwoude. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€295.0008,5%
2019€272.0007,1%
2018€254.0004,1%
2017€244.0002,5%
2016€238.000-1,7%
2015€242.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Langedijk.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zuid-scharwoude-1722

Woningtaxatie in Zuid-Scharwoude

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Zuid-Scharwoude komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zuid-Scharwoude ligt om en nabij de €210. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Zuid-Scharwoude die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Broek op Langedijk, Aartswoud, Hoogwoud, Spanbroek en Obdam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: ligging, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, grootte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zuid-Scharwoude. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0992% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuid-Scharwoude. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €292.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare data. Men kijkt naar onderwerpen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.gemeentelangedijk.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuid-Scharwoude?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuid-Scharwoude zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie