WOZ bezwaar Oudkarspel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Oudkarspel? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Langedijk maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oudkarspel 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder vind je een indicatie van de verschillende woonlasten in Oudkarspel op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteLangedijk
Postcode1724
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€295.000
OZB-tarief woningen0,0992%
Gemiddeld betaalde OZB€292
Rioolheffing€347
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€924
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oudkarspel.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Langedijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €284.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 284.000 x 0,0992% = €282.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oudkarspel? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oudkarspel precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oudkarspel. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check marktwaarde

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€295.0008,5%
2019€272.0007,1%
2018€254.0004,1%
2017€244.0002,5%
2016€238.000-1,7%
2015€242.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Langedijk.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oudkarspel-1724

Woningtaxatie in Oudkarspel

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Oudkarspel kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oudkarspel bedraagt circa €215. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Oudkarspel die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Aartswoud en Hoogwoud.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: ligging, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oudkarspel. In die rapportage lees je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0992% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudkarspel. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €292.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van openbare data. Men kijkt naar aspecten als: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemeentelangedijk.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudkarspel?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudkarspel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie