WOZ bezwaar Noord-Scharwoude

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Noord-Scharwoude? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Langedijk raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Noord-Scharwoude 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel bieden we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Noord-Scharwoude van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina is er meer info te vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteLangedijk
Postcode1723
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€295.000
OZB-tarief woningen0,0992%
Gemiddeld betaalde OZB€292
Rioolheffing€347
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€924
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Noord-Scharwoude.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Langedijk. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €283.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €283.000 x 0,0992% = €281.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Noord-Scharwoude? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Noord-Scharwoude precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Noord-Scharwoude. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Weeg af of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€295.0008,5%
2019€272.0007,1%
2018€254.0004,1%
2017€244.0002,5%
2016€238.000-1,7%
2015€242.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Langedijk.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-noord-scharwoude-1723

Woningtaxatie in Noord-Scharwoude

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Noord-Scharwoude zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Noord-Scharwoude komt gemiddeld uit rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Noord-Scharwoude die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Aartswoud, Hoogwoud en Spanbroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: ligging, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Noord-Scharwoude. In deze documenten check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0992% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Noord-Scharwoude. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €292.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.gemeentelangedijk.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Noord-Scharwoude?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Noord-Scharwoude maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie