WOZ bezwaar Reek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Reek? Hier geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Landerd beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Reek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht geven we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Reek (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLanderd
Postcode5375
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,0929%
Gemiddeld betaalde OZB€308
Rioolheffing€187
Afvalstoffenheffing€263
Totale woonlasten€757
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Reek.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Landerd. De WOZ-waarde is vastgesteld op €249.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €249.000 x 0,0929% = €231.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Reek? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Reek precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Reek. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0008,9%
2019€304.0005,6%
2018€288.0003,6%
2017€278.0003,7%
2016€268.0000,8%
2015€266.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Landerd.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-reek-5375

Woningtaxatie in Reek

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Reek kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Reek komt gemiddeld uit rond de €200. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Reek die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Schaijk, Herpen, Huisseling, Ravenstein en Macharen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, ligging, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Reek. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0929% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Reek. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €308.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van data die voorhanden is. Ze onderzoeken thema’s als: ligging, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.landerd.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Reek?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Reek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie