WOZ bezwaar Drieborg

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Drieborg? Op deze pagina geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oldambt raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Drieborg 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder vind je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Drieborg op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9688
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drieborg.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Oldambt. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €280.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €280.000 x 0,2316% = €648.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Drieborg? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Drieborg precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Drieborg. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningwaarde

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oldambt.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-drieborg-9688

Woningtaxatie in Drieborg

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Drieborg kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Drieborg ligt zo rond de €270. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Drieborg die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Nieuw Beerta, Beerta, Blauwestad, Finsterwolde en Oostwold.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Drieborg. Op dit aanslagbiljet staan de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drieborg. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €366.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van objectieve criteria. Ze onderzoeken onderdelen als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drieborg?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Drieborg kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie