WOZ bezwaar Tull en ’t Waal

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tull en ’t Waal? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Houten begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Tull en ’t Waal 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel tref je een kostenraming van de actuele woonlasten in Tull en ’t Waal op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieUtrecht
GemeenteHouten
Postcode3999
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€351.000
OZB-tarief woningen0,11%
Gemiddeld betaalde OZB€386
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€258
Totale woonlasten€789
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tull en ’t Waal.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Houten. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €248.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €248.000 x 0,11% = €273.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Tull en ’t Waal? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tull en ’t Waal ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Tull en ’t Waal. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€351.0009,3%
2019€321.0006,3%
2018€302.0008,6%
2017€278.0009,4%
2016€254.0001,2%
2015€251.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Houten.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-tull-en-t-waal-3999

Woningtaxatie in Tull en ’t Waal

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Tull en ’t Waal kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Tull en ’t Waal komt gemiddeld uit rond de €215. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Tull en ’t Waal die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Schalkwijk, t Goy, Ossenwaard, Werkhoven en Odijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Tull en ’t Waal. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,11% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tull en ’t Waal. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €386.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.houten.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Tull en ’t Waal?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Tull en ’t Waal maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie