WOZ bezwaar Schalkwijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Schalkwijk? Op dit portaal praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Houten raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Schalkwijk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Schalkwijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteHouten
Postcode3998
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€351.000
OZB-tarief woningen0,11%
Gemiddeld betaalde OZB€386
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€258
Totale woonlasten€789
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schalkwijk.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Houten. De WOZ-waarde ligt op €247.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €247.000 x 0,11% = €272.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Schalkwijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Schalkwijk nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Schalkwijk. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€351.0009,3%
2019€321.0006,3%
2018€302.0008,6%
2017€278.0009,4%
2016€254.0001,2%
2015€251.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Houten.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-schalkwijk-3998

Woningtaxatie in Schalkwijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Schalkwijk kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Schalkwijk ligt zo rond de €235. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Schalkwijk die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals t Goy, Ossenwaard, Werkhoven, Odijk en Driebergen-Rijsenburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bouwjaar, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Schalkwijk. In dit document check je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,11% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schalkwijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €386.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare data. Men kijkt naar factoren als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.houten.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schalkwijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Schalkwijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie