WOZ bezwaar Moergestel

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Moergestel? Hier bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Oisterwijk raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Moergestel 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder geven we duidelijke info over de recente woonlasten in Moergestel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteOisterwijk
Postcode5066
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1236%
Gemiddeld betaalde OZB€432
Rioolheffing€242
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€878
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Moergestel.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Oisterwijk. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €241.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €241.000 x 0,1236% = €298.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Moergestel? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Moergestel precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Moergestel. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0006,1%
2019€330.0005,1%
2018€314.0001,9%
2017€308.0001,7%
2016€303.000-1,6%
2015€308.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Oisterwijk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-moergestel-5066

Woningtaxatie in Moergestel

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Moergestel zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Moergestel komt gemiddeld uit rond de €195. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Moergestel die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Heukelom, Berkel-Enschot, Raamsdonksveer, Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bijgebouwen, grootte, type woning, ligging, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Moergestel. In deze aanslag vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1236% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Moergestel. Een gemiddelde woning betaalt €432.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken zaken als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.oisterwijk.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Moergestel?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Moergestel maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie