WOZ bezwaar Westbeemster

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Westbeemster? Hier vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Beemster calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Westbeemster 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bieden we een kostenraming van de recente woonlasten in Westbeemster waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteBeemster
Postcode1464
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€398.000
OZB-tarief woningen0,116%
Gemiddeld betaalde OZB€461
Rioolheffing€223
Afvalstoffenheffing€327
Totale woonlasten€1012
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westbeemster.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Beemster. De WOZ-waarde is vastgesteld op €276.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €276.000 x 0,116% = €320.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Westbeemster? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Westbeemster precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Westbeemster. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Check of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€398.0009,6%
2019€363.00012,0%
2018€324.0006,6%
2017€304.0002,7%
2016€296.0000,7%
2015€294.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Beemster.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-westbeemster-1464

Woningtaxatie in Westbeemster

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Westbeemster kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Westbeemster ligt zo rond de €260. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Westbeemster die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Noordbeemster, Middenbeemster, Zuidoostbeemster, Wijdewormer en Watergang.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, type woning, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Westbeemster. In die rapportage check je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,116% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westbeemster. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €461.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.beemster.net). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Westbeemster?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Westbeemster kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie