WOZ bezwaar Parrega

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Parrega? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Parrega 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Parrega (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8763
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Parrega.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €291.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €291.000 x 0,1349% = €393.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Parrega? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Parrega werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Parrega. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-parrega-8763

Woningtaxatie in Parrega

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Parrega kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Parrega is ongeveer €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Parrega die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Hieslum, Ferwoude, Exmorra, Allingawier en Gaast.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: grootte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Parrega. In deze documenten lees je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Parrega. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Parrega?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Parrega heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie