WOZ bezwaar Hengelo

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Hengelo? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hengelo raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Hengelo 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In deze tabel bekijk je een overzicht met de recente woonlasten in Hengelo op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteHengelo
Postcode7554
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€202.000
OZB-tarief woningen0,1436%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€236
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€729
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hengelo.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Hengelo. De WOZ-waarde is vastgesteld op €272.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €272.000 x 0,1436% = €391.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hengelo? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hengelo precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Hengelo. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€202.0008,0%
2019€187.0006,9%
2018€175.0004,2%
2017€168.0001,2%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hengelo.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hengelo-7554

Woningtaxatie in Hengelo

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Hengelo kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Hengelo ligt zo rond de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Hengelo die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Hellendoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: ligging, grootte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Hengelo. In deze aanslag lees je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1436% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hengelo. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €290.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld met behulp van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.hengelo.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hengelo?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hengelo zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie