WOZ bezwaar Sterksel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Sterksel? Op deze website geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Heeze-Leende beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Sterksel 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht tref je een samenvatting van de actuele woonlasten in Sterksel waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeeze-Leende
Postcode6029
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€359.000
OZB-tarief woningen0,1047%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€318
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€940
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sterksel.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Heeze-Leende. De WOZ-waarde bedraagt op €266.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €266.000 x 0,1047% = €279.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Sterksel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Sterksel uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Sterksel. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€359.0005,6%
2019€340.0005,3%
2018€323.0003,2%
2017€313.0002,0%
2016€307.0001,3%
2015€303.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Heeze-Leende.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-sterksel-6029

Woningtaxatie in Sterksel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Sterksel komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Sterksel is ongeveer €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Sterksel die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Gastel, Soerendonk, Maarheeze, Budel-Dorplein en Budel-Schoot.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: ligging, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Sterksel. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1047% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sterksel. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €375.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op thema’s als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.heeze-leende.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sterksel?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sterksel kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie