WOZ bezwaar Budel-Dorplein

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Budel-Dorplein? Hier vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Cranendonck beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Budel-Dorplein 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder vind je een overview van de huidige woonlasten in Budel-Dorplein van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteCranendonck
Postcode6024
Netnummer0495 (+31495)
Gemiddelde WOZ-waarde€274.000
OZB-tarief woningen0,1252%
Gemiddeld betaalde OZB€343
Rioolheffing€198
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€801
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Budel-Dorplein.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Cranendonck. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €262.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €262.000 x 0,1252% = €328.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Budel-Dorplein? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Budel-Dorplein nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Budel-Dorplein. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€274.0006,2%
2019€258.0005,7%
2018€244.0002,5%
2017€238.0001,7%
2016€234.0000,9%
2015€232.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Cranendonck.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-budel-dorplein-6024

Woningtaxatie in Budel-Dorplein

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Budel-Dorplein zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Budel-Dorplein bedraagt circa €200. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Budel-Dorplein die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Budel-Schoot, Budel, Wessem, Thorn en Neeritter.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: oppervlakte, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Budel-Dorplein. In die rapportage vind je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1252% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Budel-Dorplein. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €343.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend op basis van kadastrale data. Men kijkt naar factoren als: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.cranendonck.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Budel-Dorplein?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Budel-Dorplein heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie