WOZ bezwaar Donkerbroek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Donkerbroek? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Ooststellingwerf begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Donkerbroek 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder check je een samenvatting van de actuele woonlasten in Donkerbroek (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8435
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Donkerbroek.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Ooststellingwerf. De WOZ-waarde ligt op €270.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €270.000 x 0,0977% = €264.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Donkerbroek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Donkerbroek werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Donkerbroek. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-donkerbroek-8435

Woningtaxatie in Donkerbroek

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Donkerbroek kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Donkerbroek ligt rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Donkerbroek die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Waskemeer, Haulerwijk, Haule, Oosterwolde en Fochteloo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bijgebouwen, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Donkerbroek. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Donkerbroek. Een gemiddelde woning betaalt €209.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Donkerbroek?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Donkerbroek heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie