WOZ bezwaar Kollumerzwaag

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Kollumerzwaag? Op deze website bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Kollumerzwaag 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verstrekken we een overview van de hedendaagse woonlasten in Kollumerzwaag (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9298
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kollumerzwaag.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €239.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €239.000 x 0,1713% = €409.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Kollumerzwaag? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Kollumerzwaag werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kollumerzwaag. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-kollumerzwaag-9298

Woningtaxatie in Kollumerzwaag

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Kollumerzwaag kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Kollumerzwaag bedraagt circa €270. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Kollumerzwaag die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Triemen, Veenklooster, Westergeest, Oudwoude en Kollumerpomp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Kollumerzwaag. In deze documenten tref je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kollumerzwaag. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar onderwerpen als: plek van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, bijgebouwen, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Kollumerzwaag?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kollumerzwaag kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie