WOZ bezwaar Leutingewolde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Leutingewolde? Op deze website vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Noordenveld maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Leutingewolde 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst verschaffen we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Leutingewolde van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteNoordenveld
Postcode9313
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€257.000
OZB-tarief woningen0,1076%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€256
Afvalstoffenheffing€202
Totale woonlasten€735
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Leutingewolde.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Noordenveld. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €246.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €246.000 x 0,1076% = €265.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Leutingewolde? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Leutingewolde precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Leutingewolde. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€257.0007,5%
2019€239.0006,2%
2018€225.0004,2%
2017€216.0001,9%
2016€212.0000,5%
2015€211.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Noordenveld.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-leutingewolde-9313

Woningtaxatie in Leutingewolde

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Leutingewolde kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Leutingewolde is ongeveer €230. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Leutingewolde die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nieuw-Roden, Alteveer, Roderesch, Lieveren en Roden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: type woning, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Leutingewolde. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1076% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leutingewolde. Een gemiddelde woning betaalt €276.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald d.m.v. een speciaal model. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.noordenveld.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Leutingewolde?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Leutingewolde maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie