WOZ bezwaar Ingber

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ingber? Op deze pagina praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Gulpen-Wittem raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ingber 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Ingber (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6273
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,154%
Gemiddeld betaalde OZB€376
Rioolheffing€253
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€860
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ingber.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Gulpen-Wittem. De WOZ-waarde bedraagt op €269.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €269.000 x 0,154% = €414.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ingber? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ingber aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Ingber. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0009,9%
2019€223.0004,2%
2018€214.0004,4%
2017€205.0002,0%
2016€201.0001,5%
2015€198.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gulpen-Wittem.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ingber-6273

Woningtaxatie in Ingber

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Ingber kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ingber bedraagt circa €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Ingber die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Gulpen, Margraten, Bemelen, Cadier en Keer en Sint Geertruid.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, oppervlakte, grootte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Ingber. In deze aanslag bekijk je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ingber. Een gemiddelde woning betaalt €376.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt feiten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.gulpen-wittem.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Ingber?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ingber zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie