WOZ bezwaar Zwaanshoek

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zwaanshoek? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Haarlemmermeer komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Zwaanshoek 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Zwaanshoek van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlemmermeer
Postcode2136
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€339
Totale woonlasten€759
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zwaanshoek.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Haarlemmermeer. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €293.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €293.000 x 0,0848% = €248.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zwaanshoek? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Zwaanshoek werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Zwaanshoek. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.00013,7%
2019€299.0009,5%
2018€273.0006,6%
2017€256.0002,8%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Haarlemmermeer.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-zwaanshoek-2136

Woningtaxatie in Zwaanshoek

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Zwaanshoek kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zwaanshoek komt gemiddeld uit rond de €280. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zwaanshoek die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hoofddorp, Bennebroek, Bentveld, Vogelenzang en Aerdenhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen als: bijgebouwen, grootte, oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zwaanshoek. Op dit aanslagbiljet tref je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwaanshoek. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €288.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar factoren als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.haarlemmermeer.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwaanshoek?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwaanshoek maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie