WOZ bezwaar Herkingen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Herkingen? Op deze pagina bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Goeree-Overflakkee begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Herkingen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder check je een kostenraming van de huidige woonlasten in Herkingen van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteGoeree-Overflakkee
Postcode3249
Netnummer0187 (+31187)
Gemiddelde WOZ-waarde€242.000
OZB-tarief woningen0,1206%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€201
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€788
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Herkingen.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Goeree-Overflakkee. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €280.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €280.000 x 0,1206% = €338.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Herkingen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Herkingen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Herkingen. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€242.0006,1%
2019€228.0004,6%
2018€218.0002,3%
2017€213.0000,9%
2016€211.0000,0%
2015€211.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Goeree-Overflakkee.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-herkingen-3249

Woningtaxatie in Herkingen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Herkingen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Herkingen is ongeveer €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Herkingen die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Melissant, Dirksland, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, grootte, bouwjaar, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Herkingen. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1206% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Herkingen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €291.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt onderdelen zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.goeree-overflakkee.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Herkingen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Herkingen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie