WOZ bezwaar Purmer

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Purmer? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Edam-Volendam maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Purmer 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de volgende tabel verstrekken we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Purmer (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1481
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,0888%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€761
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Purmer.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Edam-Volendam. De WOZ-waarde bedraagt op €284.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €284.000 x 0,0888% = €252.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Purmer? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Purmer uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Purmer. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0007,9%
2019€277.0009,9%
2018€252.0004,1%
2017€242.0004,3%
2016€232.0003,1%
2015€225.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Edam-Volendam.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-purmer-1481

Woningtaxatie in Purmer

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Purmer kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Purmer ligt zo rond de €270. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Purmer die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Hobrede, Schardam, Beets, Oosthuizen en Warder.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, type woning, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Purmer. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0888% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Purmer. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €265.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand door middel van openbare data. De gemeente verwerkt onderdelen als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.edam-volendam.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Purmer?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Purmer maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie