WOZ bezwaar De Rips

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Rips? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Gemert-Bakel beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde De Rips 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel check je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in De Rips (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteGemert-Bakel
Postcode5764
Netnummer0493 (+31493)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1559%
Gemiddeld betaalde OZB€458
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€849
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in De Rips.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Gemert-Bakel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €256.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €256.000 x 0,1559% = €399.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in De Rips? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in De Rips werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket De Rips. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0009,7%
2019€268.0006,8%
2018€251.0004,1%
2017€241.0003,4%
2016€233.000-1,3%
2015€236.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Gemert-Bakel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-de-rips-5764

Woningtaxatie in De Rips

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ De Rips kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in De Rips ligt zo rond de €265. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in De Rips die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Milheeze, Bakel, Helenaveen, Neerkant en Liessel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, oppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in De Rips. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1559% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Rips. Een gemiddelde woning betaalt €458.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken factoren zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.gemert-bakel.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Rips?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in De Rips kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie