WOZ bezwaar Bakel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bakel? Op deze pagina vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Gemert-Bakel begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Bakel 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Bakel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteGemert-Bakel
Postcode5761
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1559%
Gemiddeld betaalde OZB€458
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€849
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bakel.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Gemert-Bakel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €254.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €254.000 x 0,1559% = €396.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bakel? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Bakel nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bakel. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0009,7%
2019€268.0006,8%
2018€251.0004,1%
2017€241.0003,4%
2016€233.000-1,3%
2015€236.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Gemert-Bakel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bakel-5761

Woningtaxatie in Bakel

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Bakel zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bakel ligt rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Bakel die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Helenaveen, Neerkant, Liessel, Vlierden en Beek en Donk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, ligging, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bakel. In deze gemeentelijke beschikking tref je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1559% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bakel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €458.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken feiten zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.gemert-bakel.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Bakel?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en ga na of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Bakel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie