WOZ bezwaar Etten-Leur

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Etten-Leur? Op dit portaal geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Etten-Leur calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Etten-Leur 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel verstrekken we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Etten-Leur (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteEtten-Leur
Postcode4875
Netnummer076 (+3176)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,1001%
Gemiddeld betaalde OZB€267
Rioolheffing€220
Afvalstoffenheffing€308
Totale woonlasten€794
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Etten-Leur.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Etten-Leur. De WOZ-waarde ligt op €285.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €285.000 x 0,1001% = €285.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Etten-Leur? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Etten-Leur nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Etten-Leur. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.0004,7%
2019€255.0006,7%
2018€239.0003,0%
2017€232.0003,6%
2016€224.0003,2%
2015€217.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Etten-Leur.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-etten-leur-4875

Woningtaxatie in Etten-Leur

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Etten-Leur kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Etten-Leur bedraagt circa €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Etten-Leur die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Alphen-Chaam, Breda, Moerdijk, Halderberge en Rucphen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Etten-Leur. In dit document check je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1001% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Etten-Leur. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €267.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op aspecten als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.etten-leur.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, adresgegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Etten-Leur?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Etten-Leur maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie