WOZ bezwaar Emst

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Emst? Hieronder bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Epe begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Emst 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder tref je een overzicht met de recente woonlasten in Emst (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteEpe
Postcode8166
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€313.000
OZB-tarief woningen0,0939%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€689
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Emst.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Epe. De WOZ-waarde is vastgesteld op €238.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €238.000 x 0,0939% = €223.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Emst? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Emst ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Emst. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Beoordeel of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€313.0009,1%
2019€287.0004,0%
2018€276.0004,9%
2017€263.0000,4%
2016€262.000-1,5%
2015€266.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Epe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-emst-8166

Woningtaxatie in Emst

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Emst kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Emst ligt rond de €245. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Emst die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lemelerveld, Lemele, Giethmen, Dalmsholte en Lierderholthuis.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, ligging, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Emst. In dit document tref je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0939% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Emst. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €294.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van beschikbare data. Men kijkt naar onderdelen als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.epe.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Emst?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Emst zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie