WOZ bezwaar Wachtum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Wachtum? Op deze website bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Coevorden calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Wachtum 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel verschaffen we een overzicht met de recente woonlasten in Wachtum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteCoevorden
Postcode7754
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1797%
Gemiddeld betaalde OZB€378
Rioolheffing€197
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€862
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wachtum.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Coevorden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €244.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €244.000 x 0,1797% = €438.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Wachtum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Wachtum aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wachtum. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0007,1%
2019€197.0002,6%
2018€192.0001,6%
2017€189.0002,2%
2016€185.000-1,1%
2015€187.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Coevorden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-wachtum-7754

Woningtaxatie in Wachtum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wachtum zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Wachtum komt gemiddeld uit rond de €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Wachtum die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Dalerpeel, Dalen, Vinkenbuurt, Witharen en Stegeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wachtum. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1797% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wachtum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €378.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze zaken als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.coevorden.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wachtum?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wachtum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie