WOZ bezwaar Eindhoven

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Eindhoven? Hier vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Eindhoven begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Eindhoven 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Eindhoven van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteEindhoven
Postcode5631
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€269.000
OZB-tarief woningen0,1168%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€144
Afvalstoffenheffing€264
Totale woonlasten€721
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eindhoven.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Eindhoven. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €243.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €243.000 x 0,1168% = €284.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Eindhoven? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Eindhoven werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Eindhoven. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€269.0009,8%
2019€245.0008,4%
2018€226.0006,6%
2017€212.0002,4%
2016€207.0000,0%
2015€207.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Eindhoven.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-eindhoven-5631

Woningtaxatie in Eindhoven

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Eindhoven kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Eindhoven bedraagt circa €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Eindhoven die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Heeze-Leende, Waalre, Bergeijk, Valkenswaard en Reusel-De Mierden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bouwjaar, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Eindhoven. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1168% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eindhoven. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €313.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. data die voorhanden is. Men kijkt naar aspecten als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.eindhoven.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens koopsommen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eindhoven?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Eindhoven maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie